top of page
Zoeken

LC Grimbergen Noordrand renoveert een opvanghuis voor daklozen in BrusselNa een renovatie van 2 jaar is zaterdag14 oktober 2023 het nieuwe opvanghuis voor daklozen Den 12 aan het Vossenplein in Brussel voorgesteld. Dakloze tbc-patiënten kunnen er terecht in 6 studio’s en krijgen er intensieve individuele zorg en ondersteuning tijdens hun herstel.


Na een verblijf in het ziekenhuis komen daklozen met tuberculose vaak terug op straat te staan. Huisvesting is echter cruciaal voor hun herstelproces. De vzw ‘t Huizeke biedt daarom onderdak en advies aan deze dakloze tuberculosepatiënten na hun hospitalisatie op psychosociaal niveau.


Zij kunnen binnen enkele weken terecht in een pand in de Spaarzaamheidstraat vlakbij het Vossenplein. Daar vonden 2 jaar lang renovatiewerkzaamheden plaats. “In totaal kunnen daar 6 dakloze mannen, met of zonder papieren, terecht. Het doel van het project is om iedereen de kans te geven op een volledig herstel in een veilige omgeving, met dagelijkse ondersteuning”, vertelt maatschappelijk assistent Andy Vandermeersch.


Samenhorigheidsgevoel

“De voorbije 2 jaar was het moeilijk om op geregelde tijdstippen huisbezoeken te organiseren, omdat iedereen verspreid zat in verschillende huurappartementen. Binnenkort zit iedereen terug op één locatie en is er zelfs een gemeenschappelijke ruimte. Dat zorgt ook voor een samenhorigheidsgevoel.”


De tbc-patiënten mogen de studio enkel betrekken als ze niet meer besmettelijk zijn. “Het hoofddoel van hun verblijf is de genezing”, vertelt Vandermeersch. “Maar daarnaast helpen we hen ook met het in orde brengen van papieren, krijgen ze psychologische begeleiding en proberen we hen zo in de maatschappij te integreren. Wanneer iemand genezen is, krijgt hij nog 2 weken de tijd om te vertrekken. De meeste mannen blijven tussen drie maanden en een jaar.”


Damiaanactie

De vzw ‘t Huizeke biedt onderdak en advies aan de dakloze tuberculosepatiënten, hun partner BELTA zorgt voor medische ondersteuning en in samenwerking met Damiaanactie krijgen ze financiële steun. De renovatie van het pand werd voor het grootste gedeelte gefinancierd door Lions Clubs.


“Wij hebben jarenlang daklozen gratis in het pand Den 12 kunnen huisvesten en kregen het gebouw twee jaar geleden in ons bezit”, vertelt Michel De Brabander, voorzitter van de vzw Vrienden van het Huizeke en en lid van Lions Club Grimbergen. “Maar het pand was enorm verouderd en renovatiewerken drongen zich op. In totaal hebben we 450.000 euro in de renovatie gestoken, maar het gebouw telt nu 6 studio’s met eigen keuken en badkamer en een gemeenschappelijke ruimte.”


Lees het artikel in het Nieuwsblad van 14/10/2023

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentit


bottom of page