top of page
Zoeken

Gezondheidsprogramma voor de atleten van de Special Olympics (18-20 mei 2023)

Bijgewerkt op: 30 dec. 2022Tijdens de Nationale Zomerspelen in Mechelen van 18 tot 20 mei 2023 geven de atleten het beste van zichzelf in meer dan 20 disciplines. De deelnemers krijgen dan ook de kans om hun gezondheid gratis te laten screenen. Dit gebeurt in samenwerking met Lions België. Hiervoor zijn er maar liefst 300 vrijwilligers nodig:


 • Op woensdag 17 mei 2023 zijn er helpende handen nodig voor de opbouw van de verschillende stands.

 • Van donderdag 18 tot zaterdag 20 mei kun je mee zorgen voor een warm onthaal of de begeleiding van de atleten doorheen het gezondheidsprogramma. Of voer je hun testresultaten in.

 • Na de Zomerspelen moet alles natuurlijk weer netjes opgeruimd worden en opgeborgen voor de volgende editie. Dat gebeurt op zaterdag 20 mei net voor de slotceremonie.

Kom één of meerdere dagen. Aan jou de keuze. Hou deze datums alvast vrij. Inschrijven kan binnenkort.


Kort voor de Spelen krijg je dan een mail met de praktische details. De dag zelf krijg je een uniek 'HAP Volunteer'-t-shirt, de nodige verzekering, een lunchbox, drank en ... een onvergetelijke ervaring!


Wat is het Special Olympics Healthy Athletes Programma (SOHAP) juist?


SOHAP of het gezondheidsprogramma biedt de atleten gratis gezondheidsscreenings aan. Want het komt vaak voor dat bepaalde fysieke ongemakken niet onmiddellijk opgemerkt worden door de verstandelijke beperking. Er zijn 8 screenings:

 • Healthy hearing: onderzoek van de oren en het gehoor

 • Opening eyes: screening van de ogen en het zicht

 • Special Smiles: mondonderzoek

 • Fit Feet: check-up van de voeten en onderste ledematen

 • Fun Fitness: test van het evenwicht, lenigheid, kracht en conditie

 • Health Promotion: tips voor een gezonde levensstijl

 • Healthy Body: osteopathisch onderzoek van alle lichaamsstructuren en de juiste positie ervan

 • Diabetes Prevention: doorlichting om het risico op diabetes type 2 te bepalen


Gezondheidsprofessionals en studenten van verschillende hogescholen voeren deze screenings uit en signaleren mogelijke gezondheidsproblemen. Ze geven gericht advies en verwijzen eventueel door naar een specialist. Op het einde van de screening ontvangt elke atleet bovendien een mooi geschenk.


Welke rol spelen Leo’s en Lions daarin?


Sinds 2001 ondersteunt Lions International via LCIF het Opening Eyes Program wereldwijd. Lions Belgium stapte in 2003 ook in dit programma. En breidde in 2006 haar steun uit tot het volledige SOHAP-aanbod. Niet alleen met vrijwilligers, maar ook financieel. Onder andere door de aankoop van duurzaam medisch materiaal voor het afnemen van de testen en een bijdrage in de werkingskosten van het gezondheidsprogramma.


Internationale erkenning


Deze jaarlijkse inspanning leverde Lions België in 2017 de ‘Golisano Health Leadership Award’ op. Gevolgd door de hoogste onderscheiding die binnen Special Olympics International wordt uitgereikt: de ‘Golisano Global Health Leadership Award’. Dat leverde Lions België felicitaties uit Oak Brook op. Past International President Wing-Kun Tam zei hierover: “Ik hoop dat alle Lions van de wereld dit voorbeeld van Lions België volgen!”


Doe een gift


Giften zijn welkom op het rekeningnummer: BE30 0357 2022 2011. Vermeld Lions-HAP. Zo wordt jouw schenking besteed aan SOHAP en herkend als bijdrage van de Lions. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest.


Contact

Heb je vragen? Stuur een mail naar lions@sohap.be of neem contact op meen één van onze districtsverantwoordelijken:

 • Willy Gestels 0486 47 00 46

 • Benoît Smets 0494 57 39 24


Ontdek er meer over


SOHAP folder 2022-12-7
.pdf
Download PDF • 496KB
Presentatie online workshop 15-11-2021
.pdf
Download PDF • 2.37MB

343 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page