top of page
Zoeken

Nieuwe Lions Club Arca steunt Huize Jonathan: “We willen kwetsbare jongeren een hart onder riem steken”

Bijgewerkt op: 8 jun.Zowat 150 mensen hebben op zondag 2 juni in Schulen (Herk-de-Stad) deelgenomen aan de wandeling ‘Hap en Stap’ langs het Schulensmeer. Opbrengst schenken de organisatoren van de Lions Club aan Huize Jonathan in Herk-de-Stad waar jongeren opgevangen worden.


“Wij zijn ontstaan als aftakking van Lions Club Astrid van Leopoldsburg”, zegt Roos Smets, de voorzitter van de nieuwe Herkse Lions Club Arca. “Herk-de-Stad was nog een blinde vlek op de kaart van onze vereniging. Doelgroep van onze werking zijn kwetsbare kinderen.


Onze afdeling telt nu een tiental leden.”Als eerste activiteit organiseerde Lions Club Arca zondag een wandeling naar het Schulensmeer met vertrek aan de kerk van Schulen. “Met 150 deelnemers mogen we best tevreden zijn”, vindt Roos Smets. “Met de opbrengst willen we activiteiten voor en met onze doelgroep - kwetsbare kinderen - doen, meer bepaald Huize Jonathan.”


Meisjes van 12 tot 17-18 jaar

Huize Jonathan is een leefgroep van Huize Sint-Vincentius in Zelem (Halen). De jongeren - maximaal zes - wonen in het voormalige postgebouw aan de Dokter Vanweddingenlaan in Herk-centrum. “Het gaat om jongeren die door complexe omstandigheden niet bij hun familie kunnen wonen”, zegt directeur Fran Segaert van Huize Sint-Vincentius.


“Voor Huize Jonathan gaat het specifiek om meisjes van 12 tot 17-18 jaar. “Ze beschikken er elk over een slaapkamer met eigen sanitaire voorzieningen. Om het huiselijke karakter zo sterk mogelijk te benaderen, zijn er ook een gemeenschappelijke keuken, een zithoek, kunnen ze samen televisie kijken en er is een tuintje. De meisjes gaan gewoon naar school. In de leefgroep is er permanent begeleiding. Naast de individuele begeleiding doen we ook aan contextbegeleiding: de familie van het kind en iedereen uit hun directe leefomgeving. De meisjes wonen tijdelijk of voor een langere periode in de leefgroep Jongeren die daarvoor klaar zijn, kunnen in hetzelfde gebouw overstappen naar de formule van studiobegeleiding. Daarin moeten ze zelf instaan voor onderhoud, eten bereiden, kleren wassen. Het is een stap naar het zelfstandig wonen in een studio op een ander adres. De opbrengst van de wandeling gaat naar de vrijetijdsbesteding van de tieners.”


Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg van 3 juni 2024

66 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page