top of page
Zoeken

LC Hasselt ging helpen in Trooz en omgevingVrijwilligerswerk met bedenkingen

Verslag van Stephan Baptist (LC Hasselt)


Op zaterdag 27 november zijn we met een groepje wakkere Lions naar Trooz en Vaux-sous-Chèvremont geweest om hulp te gaan bieden aan de slachtoffers van de overstromingsramp.


Om 9 uur waren we in Trooz, een dorpje aan de Vesder (op 3 km van Chaudfontaine en op 15 km van Luik). Op een pleintje in het dorp staat een Vlaamse Rode Kruiscontainer die dienst doen als centraal punt waar vrijwilligers vanuit diverse windstreken verzamelen voor ze in actie te treden.


We ontmoeten er mensen uit Oostende, Mol, Lommel, Halle, Antwerpen, Harelbeke, Maastricht … En zoeken tevergeefs naar vrijwilligers uit Luik, Bastogne, Charleroi, Namen of uit de getroffen gemeenten zelf. Want als je in Trooz boven op de heuvel woont heb je zeker geen last gehad van de overstromingen.Vrijwilligers uit heel Vlaanderen verzamelen alvorens aan te vallen. Het ontbijtbuffet wordt verzorgd door de partners van de vrijwilligers (ter info: de brandweer van Kortrijk coördineert de vrijwilligers en stuurt de werkploegen).

Deze scouts komen uit Oostende om spaghetti te maken.

Onze sterkste leden werden ingeschakeld om een buitenterras van 4 x 4 m op te breken in Trooz. En om in een huis in Vaux-sous-Chèvremont het pleisterwerk te verwijderen. Het gelijkvloers werd volledig gestript. Alleen de ruwe muren bleven over. De eigenaars en hun familieleden stuurden hun kat (ze waren zelf niet van de partij om mee te komen helpen – ze zijn enkel de deur komen openen voor ons).

Samen met Suzy Jansen hebben andere leden de ronde van de omliggende dorpen gedaan om heel gericht hulpgoederen te gaan afgeven die door onze leden verzameld werden. De vrijwilligers hanteren hierbij een Excel waarin individuele noden van getroffenen worden gecentraliseerd. Op die manier wordt geprobeerd om misbruiken te vermijden (die zeker voorkomen omdat er niet gewerkt wordt met simpele checklists).


Suzy heeft na 14 juli op eigen initiatief een hulpactie opgestart met de bedoeling om zo efficiënt mogelijk in te spelen op de noden van de slachtoffers van de overstroming. Zij rijdt wekelijks naar Vaux-sous-Chèvrement en zorgt dat de ingezamelde goederen terechtkomen bij mensen die het echt nodig hebben (en dus niet bij de vele profiteurs). Neem zeker eens een kijkje op haar Facebookpagina ‘Hulpactie - overstromingsgebied - Vaux-sous-Chèvrement'.


In het volgende dorp is er een gezin dat graag een kinderstoeltje zou hebben.


Op weg naar de gelukkige mama …


De meeste hulpcentra zijn gesloten. Nu worden alle hulpgoederen samengebracht in de basiliek van Chèvremont. Daar staat een viertal vrijwilligers voor de schier onmogelijke opdracht om zowel de ontvangst als verdeling van de goederen in goede banen te leiden.


Blijkbaar slagen de lokale overheden er niet in om op structurele wijze en met inzet van plaatselijke mensen de hulpverlening te organiseren.


De plaatselijke winkels beginnen hier en daar terug te openen (de Delhaize van Chaudfontaine is deels heropend op 11 november). Dat verklaart wellicht ook waarom defensie, inclusief haar gaarkeukens, uit het straatbeeld verdwenen is. In Vaux-sous-Chèvremont vond er tussen 12 en 14 uur wel nog voedselbedeling plaats door het Rode Kruis (opnieuw bemand door Vlamingen). We waren heel verbaasd dat daar vooral volk met chique wagens maaltijden kwam ophalen.


In Pepinster bezoeken we twee vrijwilligers die gehuisvest zijn in de voormalige burelen van een plaatselijke aannemer, gespecialiseerd in afbraakwerken. Zijn graafmachines zijn dan ook alom tegenwoordig in het straatbeeld. De vrijwilligers zijn blij dat ze hier mogen werken ook al staan er schimmels op de muren. De aannemer incasseert echter wel 400 euro huur per maand…
De twee vrijwilligers die zich proberen warm te houden in het huis van de aannemer.


De infrastructuur ligt er nog belabberd bij.
Bedenkingen dus bij dit alles. Maar anderzijds nog meer bewondering en respect voor de vrijwilligers die nu al maanden dagelijks hun beste beentje voorzetten om mensen te helpen en zich door niets of niemand laten ontmoedigen.


Met dank aan onze sterke Lions en allen die ons gesteund hebben!

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page