top of page
Zoeken
sabinecornelis

Hobbyfotograaf Leen van 't Hof legt 50 jaar Lions Club Antwerpen Moerland vast in jubileumboek

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden


"De Nederbelg Leen van ’t Hof gooide zich de voorbije jaren op de rijke geschiedenis van zijn Lions Club Antwerpen Moerland. Als hobbyfotograaf maakte de Kapellenaar er een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van. Zowat iedereen komt erin voor.


Veel mensen hebben van de Lions een beeld dat niet met de werkelijkheid strookt. Het is geen club grijsaards die zich culinair te goed doen tijdens allerlei banketten. Het zijn vriendenclubs met een diversiteit aan leden, mannen en vrouwen met uiteenlopende beroepsprofielen, die wat voor de maatschappij willen doen in hun vrije tijd.


De cijfers spreken voor zich. Sinds het ontstaan van Lions Club Moerland in 1975 verzamelden de leden niet minder dan 1,3 miljoen euro aan fondsen om te schenken aan goede doelen. Met ruim 47.000 Lions Clubs en 1,4 miljoen leden wereldwijd vormen de Lions de grootste niet-gouvernementele organisatie ter wereld. Hun motto is: we serve.


Lions vinden hun doelen voor tachtig procent in de naaste omgeving en twintig procent daarbuiten. Zij hebben oog voor minderbedeelden en voor organisaties die buiten de opvangkanalen vallen.

“Hier en daar ontbreekt er een naam, maar dat is zeer uitzonderlijk. Het boek staat vol met mooie verhalen van anciens”, Leen van ’t Hof,Lions Club Moerland Antwerpen

De leden doen aan fondsenwerving door het organiseren van projecten en staan ook organisaties bij door zelfwerkzaamheid.


Leen van ’t Hof: “De naam Moerland heeft te maken met de moerassen en de veengronden die zich ten noorden van Antwerpen bevinden. Als symbool werd de roerdomp gekozen. Onze Lions Club is één van de grotere van België. In 1975 ontstond de club als een feitelijke vereniging. Ze werd opgericht door onder andere Frans Van Laarhoven, Guy Van Herck en Wim Schrooyen. Deze laatste twee zijn nu de oudste leden. Sinds 2009 zijn we een vzw”, zegt Leen die in 2006 uit Nederland bij de Antwerpse Lions terechtkwam.


Lions Club Antwerpen Moerland telt 36 leden die voornamelijk afkomstig zijn uit Kapellen, Brasschaat en Essen en alles wat daartussen ligt. “Als hobbyfotograaf zag ik het alvast zitten onze geschiedenis weer te geven. Ik heb daarvoor ongeveer veertig mensen gecontacteerd en vond alles wat ik nodig had. Hier en daar ontbreekt er een naam, maar dat is zeer uitzonderlijk. Het boek staat vol met mooie verhalen van anciens. Natuurlijk heb ik er niet alle activiteiten in opgenomen. Dat zou te ver leiden.”



Bij het doorbladeren van het boek hou je onbewust even halt bij een feestnamiddag voor senioren in 1976 in Kapellen. Tony Bell en Tante Terry Van Ginderen bezorgden de senioren toen enkele uren pure pret. Het lidgeld bedroeg dat jaar 10.000 Belgische frank, goed voor ongeveer 250 euro, geen onaardig bedrag toen. Een jaar later, in 1977, schonk de club rolstoelen voor motorisch gehandicapten in Schilde. Meteen stond de Lions Club Antwerpen Moerland op de kaart. Een belangrijke Lion is zeker Wim Schrooyen. Deze huisarts zorgde voor het eerste psychogeriatrisch centrum voor bejaarden met mentale stoornissen. Vandaag is dat De Bijster in Essen. De Lions schonken enkele bedden voor langdurig zieken.

“Het jaar 2008 had een absoluut topjaar kunnen worden, maar jammer genoeg bleef het alleen bij die nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede voor de overkoepelende internationale organisatie Lions Clubs International”, Leen van ’t Hof, Lions Club Moerland Antwerpen

“Onze club ging al vlug in het buitenland hulp bieden waar nodig. In samenwerking met gemeente Kapellen en de Kapelse brandweer konden we in 1981 al een grote hoeveelheid voedselpakketten, hospitaalbedden, matrassen, dekens en operatiemateriaal gaan afgeven in Polen dat toen in een echte crisis was terechtgekomen, met hongersnood en al.


Tal van wereldbekenden passeerden de revue bij de Lions. Denk maar aan Jozef Luns, de NAVO-baas die in december 1988 de aanwezigen kwam onderhouden. Nationale figuren zoals Willy De Clercq, Louis Tobback en Herman Van Rompuy vonden eveneens de weg naar het spreekgestoelte. De Lions denken uiteraard ook aan de jeugd. Zo ondersteunen ze jeugduitwisselingen tussen Belgische jongeren en jongeren uit Japan, Mexico en Zuid-Afrika.



“Het jaar 2008 had een absoluut topjaar kunnen worden, maar jammer genoeg bleef het alleen bij een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede voor de overkoepelende internationale organisatie Lions Clubs International. De Lions zagen de prijs net aan hun neus voorbijgaan, hij werd toegekend aan de Finse president Martti Ahtisaari.”



"Intussen zijn er goede doelen die we jaarlijks ondersteunen. Ik denk dan aan Zorgboerderij Meander op de grens Brasschaat-Kapellen, Moeder voor Moeders in Antwerpen, Coda Hospice in Wuustwezel en We Care 4 Youth waarbij we jongeren ondersteunen met huiswerkbegeleiding. We kunnen dat allemaal doen door een reeks activiteiten die centen opbrengen. Ik denk dan aan Winternacht, het jaarlijkse golftornooi, de verkoop van olijfolie en zo meer."



De meest recente activiteit was de eendjesrace waarbij de Lions tienduizend gesponsorde badeendjes tegelijk te water lieten in het Brasschaatse gemeentepark. Het was een heel evenement. Het hele peloton eendjes werd met bladblazers richting eindstreep gestuwd. De koper van het snelste exemplaar werd de winnaar van een Fiat 500 Dolcevita Hybrid. De opbrengst van heel die actie ging naar Villa Max waar gezinnen met een ernstig ziek kind een week op vakantie kunnen. Villa Max mocht niet minder dan 30.500 euro ontvangen en dat is meteen het grootste bedrag dat zij ooit hebben ontvangen."



Op 22 maart 2025 viert Lions Club Antwerpen Moerland zijn 50-jarig jubileum met een feestelijke zitting in zaal Lux in Kapellen.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page