top of page
Zoeken

GVA: 'Provinciale Voedselbank verhuist - Gelukkig volgen onze vrijwilligers mee'
"Het kloppend hart van de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout (AMT) in Mortsel bevindt zich sinds kort niet meer in de loods aan het Fort 4. “We moesten die verlaten en hebben voorlopig een hangar aan de Deurnestraat gevonden”, zegt Fons Jespers, voorzitter van Provinciale Voedselbank.


De Voedselbank AMT verzet wekelijks vijftien ton droge voeding. Op jaarbasis gaat er 2.600 tot 2.800 ton aan voeding naar buiten. “En die hoeveelheden stijgen nog steeds”, geeft Jespers aan.


Bij zo’n logistieke operatie hoort in principe een grote opslagplaats, maar Voedselbank AMT zat bijna zonder. Eind dit jaar moest ze uit de loods aan het Fort 4 van Mortsel. “In 2000 kocht Mortsel, toen nog een gemeente, het fortdomein. Wij zaten al langer in de loods en kregen de belofte dat we mochten blijven.”Ondertussen bracht de stad dit eigendom onder bij het Autonoom Gemeentebedrijf. “Samen met het Kempens Landschap en de Participatiemaatschappij Vlaanderen richtte het AGB in 2020 de Fort BV op om de renovatie van het domein te leiden. We kregen te horen dat we de loods moesten verlaten. We deden nog een voorstel om een huurprijs voor 24 jaar in één keer te betalen met daarbovenop 600.000 euro die we in de loods wilden investeren.”


Het voorgesteld huurbedrag zou zich tussen de 1,25 en 1,5 miljoen euro hebben gesitueerd. “Maar we kregen als reactie dat we niet de gewenste activiteiten uitvoerden voor dit domein.”


Tijdelijk


Uiteindelijk vond Voedselbank AMT een locatie aan de Deurnestraat terwijl de afdeling koeling zich in de Ijzerenweglei bevindt. “We zitten hier voorlopig goed voor minstens twee jaar. Nadien wordt deze site hervormd tot een kmo-zone met units voor kleine ondernemers. Er is voor ons plaats voorzien in dit nieuwbouwproject. Maar de vergunningen moeten nog allemaal worden aangevraagd en tijdens de bouwactiviteiten moeten we ook weer verhuizen.”


Het zijn dus niet alleen door de toenemende vraag uitdagende tijden voor de Voedselbank, die aan ongeveer zestig liefdadigheidsinstellingen en dertig OCMW’s levert. Dat staat gelijk aan 32.500 mensen die op het initiatief rekenen. Hiervoor worden tot dertig vrijwilligers ingezet. “Gelukkig volgen zij ons naar de nieuwe locatie, want zonder hen zou het niet lukken”, weet Fons Jespers.


Vrijwilligers van Lions


Ongeveer de helft van deze vrijwilligers komt uit de Lions Clubs. Zo komt Wilfried Gevers van Lions Minerva ieder woensdag vanuit Mechelen afgezakt. “Ik doe dit ondertussen drie jaar en sta hier iedere week om te helpen. Ik vond het geen probleem om naar de nieuwe locatie te komen. Alleen moet ik nu een andere trein nemen, maar het station bevindt zich gelukkig vlakbij. Ik doe het echt dolgraag. Ik kom van iets verder, maar werd meteen goed opgenomen in deze aangename groep.”


De nationale afdeling van Lions Club doet onder zijn leden geregeld een oproep naar vrijwilligers voor de Voedselbank. Zo komen ook Walter Beukeleirs en Toon D’Hulst van Lions Club Lier Twee Neten uit Lier en Lau Van Mol van Young Lions uit Zandhoven in Mortsel helpen."


86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page