top of page
Zoeken

Een home voor verlaten kinderen en studieleningen in India dankzij Lions Club Klein-BrabantIn 2006 vat Lions Club Klein-Brabant het project op om een nieuw opvangtehuis voor 40 verlaten kinderen tussen 6 en 18 jaar te bouwen in Parambakkam, India. Ze hebben contacten met de plaatselijke Lions Club en de ngo Integrated Rural Community Development Society (IRCDS). Het project verloopt in 3 fases.


Fase 1: bouw van een home

Na de nodige fundraising en mede dankzij een LCIF International Assistance Grant kan er in 2011 gestart worden met de bouw van het home. In 2012 wordt het in gebruik genomen.Fase 2: oprichting van een financieel steunfonds

In de tweede fase wordt het financiële steunfonds ‘Vrienden van Parambakkam’ opgericht. De financiering van het home door de lokale regering bleek onvoldoende te zijn. Dankzij het steunfonds kregen de kinderen medische verzorging, extra begeleiding, voeding en kleding. Met de steun van Medico vzw kan er in 2015 een tweede verdieping bijgebouwd worden. Medico engageert zich ook om mee te zorgen voor betere voeding, aanvullend onderwijs en medische bijstand.Dankzij de goede samenwerking tussen de lokale regering en de lokale ngo IRCDS heeft het home sinds 2018 geen extra financiering meer nodig. De ngo stelt voor om het steunfonds voor een ander project te gebruiken.


Door de coronacrisis heeft het home zijn activiteiten als opvangtehuis moeten stopzetten. Bovendien laat de Indische regering sinds 2020 geen privé-uitbatingen meer toe voor opvang van kinderen. Ondertussen werd er wel een andere sociale bestemming gevonden voor het tehuis in samenspraak met IRCDS en Lions Club Parambakkam.


Fase 3: ‘Scholarship fund’

Het steunfonds ‘Vrienden van Parambakkam’ wordt sinds 2018 gebruikt voor het ‘Scholarship Project’. In India loopt de schoolopleiding over 12 jaar (van 6/7 tot 17/18 jaar). In de laatste 3 jaar haken veel kinderen, vooral meisjes, af om financiële (thuis- of loonwerk) of socio-culturele redenen (uithuwelijken). Daardoor verminderen hun doorgroeikansen aanzienlijk. Om dit probleem op te lossen, stelde IRCDS voor om een ‘Scholarship fund’ op te richten. Dankzij dit fonds komen kinderen uit arme gezinnen en vooral meisjes in aanmerking voor een schoollening om hun schoolopleiding verder te zetten.

Kinderen overtuigen hun moeders van het belang van een studielening.


Het gaat om een rollend fonds. De kinderen krijgen een lening. Maar betalen ze terug, zodat andere kinderen ook een lening kunnen krijgen. De toekenning van die leningen en de opvolging van de kinderen gebeurt door plaatselijke microkredietgroepen met veel ervaring op dat gebied.


Dankzij de jaarlijkse steun van Lions Club Klein-Brabant, Lions Club Sint-Truiden Sarchinium en van particulieren konden tot nu toe al 176 kinderen verder studeren. Of zoals Nirosha getuigt: “Deze financiële steun bracht licht in mijn leven.”Bekijk nog enkele andere pakkende getuigenissen:


Of lees de nieuwsbrief van november 2021 (in het Engels).

Newsletter No. 3 December 2021[94]
.pdf
Download PDF • 738KB

Wil je dit project ook steunen?

Dit kan door 150 euro te storten op de rekening van Medico LCBelgium BE46 3631 3165 7736 met de vermelding '2015 10 17 Project Steunfonds Perambakkam India'.


Voor meer info kun je terecht bij Bruno Vander Stichele (LC Klein-Brabant) (bvanderstichele@gmail.com)

105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page