top of page
Zoeken

LC Boom steunt al jaren Kaïnkamp, een integratiekamp voor jonge kinderen



Kaïnkamp is een integratiekamp voor jonge kinderen van 6 tot 13 jaar, die uit een complexe gezinssituatie komen en een ontwikkelingsproblematiek hebben. Zij hebben zelden de kans om op vakantie te gaan. Kaïnkamp biedt hen een unieke week aan in de omgeving van een zorgboerderij, tussen leeftijdsgenootjes en omringd door een twintigtal gezinnen. De kinderen die te gast zijn, 'gastkinderen' genoemd, integreren binnen de gezinnen die mee op kamp gaan (gastgezinnen). ​​In de afgelopen 20 jaar hebben de organisatoren telkens opnieuw kunnen merken dat deze week voor de gastkinderen een week van absolute ontspanning en ontlading is. Voor de gastgezinnen, die op vrijwillige basis een week mee gaan kamperen aan de boerderij, betekent deze week weliswaar een bijzonder actieve, maar vaak ook de meest bijzondere vakantie die ze zichzelf hadden kunnen bedenken.


Een dag op kamp biedt uiteraard voldoende structuur voor alle kinderen. ‘s Ochtends wordt geholpen op de zorgboerderij. Stallen moeten worden schoongeveegd, kleinvee mag worden gevoederd. Er wordt brood gebakken, er wordt gewerkt in de moestuin en in de keuken gaan ploegen aan de slag om met wat de boerderij te bieden heeft een lekker hapje of dessertje in mekaar te boksen. In de namiddag staat er steeds een brede waaier van groepsactiviteiten op het programma: knutselen, zwemmen, een uitstap, een bosspel … Elke dag wordt steevast afgesloten met een verhaal.


Wie zijn deze gastkinderen? Samen met verschillende instellingen uit en rond het Antwerpse wordt gebruik gemaakt van enkele criteria die als leidraad dienen om gastkinderen te selecteren.

  • Ze moeten tussen 6 en 13 jaar oud zijn

  • In een complexe thuissituatie leven

  • Ontwikkelingsproblematiek vertonen

  • Weinig kans op een vakantie hebben

  • Een Kaïnkamp voor het gezin betekenen

  • Niet of nauwelijks in een gezinscontext wonen

Op het eerste zicht zou je kunnen denken dat Kaïn een vrij gewone week vakantie op de boerderij betreft. Plattelandstoerisme of agrotoerisme zoals dat dan heet. Maar, niets is minder waar! De impact van deze week op de gastkinderen is onbeschrijflijk. Zij worden ontvangen door gastgezinnen, en ervaren, soms voor de eerste keer, dat volwassenen vriendelijk kunnen zijn – zowel met de kinderen als onder elkaar - , en in perfecte harmonie kunnen samenwerken zonder ruzie te maken. Ze ontdekken dat je met andere kinderen kan eten, spelen en communiceren zonder dat er competitie in het spel komt, dat er gevochten moet worden voor een stuk speelgoed of voor een dessertje … Soms komen ze zelfs tot de vaststelling dat een gezinsleven liefde en warmte en geborgenheid te bieden heeft, iets waar velen naar hunkeren.


Tijdens één van mijn bezoeken aan het kamp zag ik ooit een knaapje van zo’n 7 jaar de hand van een volwassene vastnemen en hem eenvoudigweg vertellen : "Mijnheer ? Ik wil ook graag een papa hebben … " Die woorden zal ik nimmer vergeten, en hebben mij, voor zover dat nog nodig was, overtuigd van het maatschappelijk nut van deze werking.

Vergis je echter niet, daar houdt het niet op!

Ook voor de eigen kinderen van die gastgezinnen is zo’n week ontzettend verrijkend, niet in het minst voor hun maatschappelijke vorming. Want ook zij worden geconfronteerd met zaken die ze misschien niet hadden verwacht, en leren zo aan te voelen dat alles in het leven niet zo vanzelfsprekend is als ze hadden gedacht: liefhebbende ouders, eten op de plank, mooie kleren en schoenen, speelgoed (te veel om op te noemen), met vakantie gaan naar het buitenland, enz.


Wil je ontdekken hoe het allemaal begon?

Bezoek dan de website.


Zouden de ouders van de gastgezinnen, en de talrijke vrijwilligers bij Kaïn, geen voorbeeldige Lions zijn? Zij koesteren immers ons motto ‘We Serve’ diep in hun hart …

Respect!


Freddy Honorez Lions Club Boom Rupelstreek Voorzitter 2022 - 2023



53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page